Mina Popović i Aleksandra Uzelac (©FIIVB)
Mina Popović i Aleksandra Uzelac (©FIIVB)

Srbija izgubila utakmicu, ali dobila Aleksandru Uzelac!

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.06.23. | 20:53

Turska sa Danijeleom Santarelijem na klupi slavila posle četiri seta protiv ekipe Đovanija Gvidetija - 3:1

Godinama je Srbija bila noćna mora za Tursku. U svim najvažnijim utakmicama naše odbojkašice su bile uspešnije. Danas su izašle na megdan u meču koji nije imao preterano veliki ulog, a pobeda je otišla na stranu protivnica - 3:1 (24:26, 25:17, 25:15, 25:21). Srpkinje su na prvom turniru Lige nacija bez Tijane Bošković, Maje Ognjenović i Jovane Stevanović, a Turska je u najjačem sastavu, dodatno pojačana Melisom Vargas, Kubankom koja je dobila dozvolu od 2023. da igra za ovu zemlju. Naravno, sa njom u postavi biće Turska mnogo jača nego ranije, ali će odnos snaga sa Srbijom moći da se odmeri tek kad oba tima budu kompletna.

Večeras se radovao Danijele Santareli, kome je na kraju morao da čestita kolega Đovani Gvideti. Jednog može da raduje trijumf, a drugi će imati šta da analizira i popravlja. Svakako kao jednu od pozitivnih stavki može da vidi ulogu Aleksandre Uzelac - igračice rođene 2004. godine. Odavno je skrenula pažnju zbog izuzetnog talenta, ali je večeras potvrdila da nema nikakav strah da odmah zaigra u najjačoj konkurenciji. Sa 13 poena bila je najefikasnija u poraženom sastavu, a ono što je bitnije osetila je kako je igrati protiv igračica poput Melise Vargas, Ede Erdem, Ebrar Karakurt... To iskustvo će za budućnost biti neprocenjivo.

Izabrane vesti

Italijani su krajem prošle godine zamenili pozicije - Gvideti je posle Turske preuzeo Srbiju, a Santareli je srpsku klupu zamenio turskom - zbog toga je ovaj okršaj bio još privlačniji, iako su i inače mečevi ove dve selekcije uvek bili atraktivni. Posebno kada se igraju na njihovom domaćem terenu pred 10 hiljada navijača.

Domaće igračice su bolje otvorile susret, vodile su glavnu reč u prvom delu prvog seta. Zahvaljujući sjajnoj Melisi Vargas stekle su nekoliko poena prednosti i to su uspele i da održe (15:10, 18:13). Međutim, Srpkinje su bile strpljive, polako su topile zaostatak i žestoko pretile. Do set lopte prvo su došle Turkinje, imale su dve vezane pri rezultatu 24:22. Ali, Protiv svetskih šampionki im to nije bilo dovoljno. Bianka Buša je prošla u napadu, fantastičan blok je napravila Maja Aleksić na Vargas za izjednačenje, a mlada Aleksandra Uzelac je donela set loptu. Prva prilika je iskorišćena preko Maje Aleksić koja je još jednom demonstrirala blokerske veštine - 26:24.

Izgubile su dobijen set domaće odbojkašice, ali nisu pale. Znale su da publika od njih očekuje da se bore do poslednjeg poena... Ponovo su u ranoj fazi došle do vođstva, ali ovog puta nisu dozvolile da takvu prednost ispuste. Vargas je snažno servirala i potpuno poremetile prijem Srbije. Uvodio je Gvideti u igru Bojanu Milenković i Aleksandru Uzelac, ali ni te izmene nisu uzdrmale protivnice. Lako su došle do drugog seta, a onda nešto slično uradile i u trećem za potpuni preokret (25:17, 25:15).

Pošto se i pored izgubljenih setova, Aleksandra Uzelac veoma dobro snašla na terenu - selektor joj je pružio priliku da u četvrtom činu startuje u postavi. Nastavila je mlada igračica u dobrom ritmu, ali nije to bilo dovoljno da se napravi nešto više protiv raspoloženih Turkinja. Čak i kada je Melisa Vargas bila van terena, sjajno je igrala Ebrar Karakurt i gurala tim ka pobedi.

Vargas je završila meč kao najefikasnija sa 21 poenom, Karakurt je postigla 14, Hande Baladin 13, a Eda Erdem i Ilkin Ajdin po 12. U dresu Srbije Uzelac je bila najbolja sa 13, a pratila je Sara Lozo sa 12. Ana Bjelica je skupila deset, a Maja Aleksić osam.

Srbija posle dva kola ima negativan učinak 0-2, a u narednoj rundi u subotu igra protiv Poljske koja je startovala sa dva trijumfa. Turkinje imaju dve pobede, a naredni protivnik je Italija.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠICE - PRVI VIKEND

Četvrtak

Hrvatska - Nemačka 0:3

Bugarska - Dominikanska Republika 2:3

Brazil - Holandija 3:0

Kanada - Tajland 0:3

Poljska - Italija 3:1

Turska - Srbija 3:1



tagovi

Liga nacija za odbojkašiceŽenska odbojkaška reprezentacija Turskeženska odbojkaška reprezentacija SrbijeAleksandra UzelacĐovani Gvidetidanijele santareli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara